Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

1. El Carnaval a Ciutadella

L'Ajuntament de Ciutadella de Menorca i el seu equip de govern han decidit protegir enèrgicament la recuperació de la celebració de la festivitat del carnaval, la pèrdua d'interès del qual en anys passats l'ha relegat a un segon pla, quasi anecdòtic, per a la població. Aquesta festivitat popular, de caràcter lúdic, que té lloc immediatament abans de l'inici de la quaresma cristiana, es remunta en el temps a les festes d'origen pagà d'època romana i el fet de celebrar-la s'associa a països de tradició catòlica, encara que l'església no l'admet com a festivitat de to religiós.

El carnaval combina alguns elements com les disfresses, les desfilades i les festes al carrer. Se celebra de formes diferents en tot el panorama mundial, però, en general, són uns dies que es caracteritzen per estar plens de rialles i d'alegre guirigall. Des de temps passats, la celebració d'aquesta festivitat ha estat unida a la sàtira política i al canvi de rols i papers socials. Es tracta d'una festivitat picaresca en què el món es posa al revés.
Anys enrere, el carnaval a Ciutadella havia comptat amb una gran animació i participació, no sols per part de la ciutadania, sinó també per part d'associacions i de col·lectius ciutadans que es bolcaven a aconseguir, juntament amb l'Ajuntament, una festa alegre, divertida, popular i de renom, on es desplaçaven ciutadans d'altres poblacions pròximes per a gaudir d'un ambient distès i entusiasta.


El carnaval temàtic: l' any 2016, el canvi.

Amb l'ànim de recuperar l'ànima vivaç i juganera d'aquesta celebració de dècades passades, l'actual equip de govern va rescatar una idea, llargament reivindicada des de l'Àrea de Cultura de l'ajuntament esmentat, que consistia a implantar, amb l'ajuda de comerciants, col·lectius i associacions, un carnestoltes de tipus temàtic que animarà la gent a disfressar-se, a sortir al carrer i a tornar a celebrar un carnaval molt més animat i, sobretot, participatiu.

Aquest concepte va tenir una gran importància a l'Ajuntament i en el seu equip de govern; i, així, a partir de la cooperació entre diferents àrees (Participació Ciutadana, Àrea de Festes, Àrea de Cultura i Àrea de Serveis, entre d'altres) es treballa en un mateix sentit per a poder fer realitat el primer carnestoltes temàtic de Ciutadella, centrat en l'oest llunyà.

La idea també va tenir una gran acceptació per part de la ciutadania, les associacions, els comerciants i altres col·lectius que van participar de forma activa en l'ambientació i la creació d'aquest far west local, que va donar lloc a un ampli desplegament de decoració per carrers, places i comerços del nucli antic, i que contribuí a la creació d'un gran ambient festiu. Així, amb l'ajuda i la participació de tots els sectors de la societat, es va aconseguir un carnestoltes de gran èxit, on la població, com a protagonista, va xalar plenament.

Davant d'aquest èxit de convocatòria i d'acceptació per part de la ciutadania, l'Ajuntament vol, en aquest 2017, posar en marxa un nou carnaval temàtic que permeti no sols la participació i el gaudi de la població local, sinó també de les poblacions veïnes.

És per aquest motiu que l'Ajuntament i el seu equip de govern han decidit tornar apostar per un carnestoltes de tipus temàtic per al 2017, i han cercat una nova matèria susceptible del gaudi i de la participació activa de la ciutadania i dels diferents sectors que conformen la societat i el teixit associatiu de la ciutat.

És des d'aquesta perspectiva que l'Ajuntament de Ciutadella aposta tant per la creació d'un projecte de carnaval temàtic lúdic de tots i per a tots.

Tornar