Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

L'Institut Geològic i Miner d'Espanya anuncia els primers resultats de l'estudi científic de la Cova de s'Aigua

- 05/07/2017 -
El batle accidental Josep Juaneda ha acompanyat avui matí a la presidenta del Consell, Maite Salord; el subdirector general de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) i president del Comitè Nacional de Geoparcs Mundials de la UNESCO, Juan José Durán; i el cap de la Unitat Territorial d'IGME a Balears, Pedro Robledo en l' anunci dels primers resultats de l'estudi científic realitzat a la Cova de s'Aigua (Cala Blanca).

L'Institut Geològic i Miner d'Espanya anuncia els primers resultats de l'estudi científic de la Cova de s'Aigua05/07/2017

El batle accidental Josep Juaneda ha acompanyat avui matí a la presidenta del Consell, Maite Salord; el subdirector general de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) i president del Comitè Nacional de Geoparcs Mundials de la UNESCO, Juan José Durán; i el cap de la Unitat Territorial d'IGME a Balears, Pedro Robledo en l' anunci dels primers resultats de l'estudi científic realitzat a la Cova de s'Aigua (Cala Blanca).

La presidenta del Consell de Menorcaha recordat el conveni signat amb l'IGME per realitzar l'anàlisi i els sondejos a la Cova de s'Aigua. A més a més ha anunciat que es durà a terme el sondeig d'una nova cova a la qual no s'ha entrat mai "per poder analitzar les seves característiques, veure si és visitable i si es pot connectar amb la Cova de s'Aigua". En aquest sentit, també s'encarregarà a una empresa els treballs d'habilitació de la Cova de s'Aigua de cara a poder obtenir la llicència d'activitats. Tant Salord com el primer tinent de Batle de Ciutadella, Josep Juaneda, han explicat que es duu a terme un treball paral·lel amb l'Ajuntament en la modificació del PGOU perquè el projecte pugui ser una realitat al més aviat possible. "Aquest és un dels projectes prioritaris per a l'equip de govern, per la qual cosa no hem deixat de treballar de la manera més adequada i correcte, sobretot tenint en compte que en el seu dia es va anunciar l'obertura de les Coves de Cala Blanca sense haver realitzat un estudi òptim per poder tirar endavant el projecte", ha subratllat la presidenta. L'acte de presentació també ha comptat amb la presència del director insular de Promoció Turística, Isaac Olives.

Després de reconèixer la tasca duita a terme per l'espeleòleg Pere Arnau en determinades accions dins la cova i rere la neteja d'aquesta, Pedro Robledo ha explicat la posada en marxa dels treballs de rehabilitació de l'espai subterrani que permetran conèixer com i quan obrir l'accés al públic, així mateix s'han desenvolupat una sèrie de sondejos verticals que permetran conèixer la distància que hi ha entre una cova i l'altra o avaluar alhora les possibilitats de connexió de tot el conjunt.

Pel que fa als primers resultats preliminars biològics obtinguts, Robledo ha anunciat que s'han detectat un total de 194 exemplars de fauna troglòbia dins de la cavitat, d'aquests 27 són de nova identificació en l'àmbit d'aquesta cova, la qual cosa -ha subratllat Robledo- "no significa que no existeixen a altres coves". Entre aquests hi ha amfípodes, mol·luscs o coleòpters, entre altres. Un dels fets més sorprenents en el marc d'aquesta biodiversitat és la detecció d'un endemisme propi només de la cova, "esteim en el camí d'identificar una nova espècie en l'àmbit mundial, similar a un àcar, i que actualment s'està estudiant a diferents universitats nacionals i internacionals". Aquest fet implica, sense cap tipus de dubte, és que no només és una cova que es podrà visitar sinó que a més oferirà un valor afegit científic al visitant.

Robledo ha parlat també dels nivells de CO2, que s'han mantingut estables entre 3.000-2500 ppm, dades del tot raonables que permetran les visites turístiques. Cal dir que es prenen registres cada deu minuts i així es farà durant el que resta de l'any i part de l'any 2018.

Pel que fa als nivells de radó encara no es disposen de dades, si bé en el seu dia es van instal·lar càpsules per conèixer la concentració de radó en el medi aquàtic. Així mateix, s'han estudiat les fluctuacions de la làmina d'aigua que -segons Robledo- són centimètriques i gairebé sempre lligades a canvis de pressió atmosfèrica dins la cova.

En la mateixa línia, Juan José Durán ha parlat de l'ampli ventall de coneixement del qual disposa la Cova de s'Aigua. "Hi haurà més sorpreses en l'àmbit biològic a causa de la seva biodiversitat, per la qual cosa podrem oferir als visitants un excel·lent discurs científic i pedagògic", ha dit.

Finalment, Josep Juaneda ha agraït la tasca conjunta entre administracions i IGME per tal d'oferir un patrimoni únic per a tots els menorquins.


Etiquetes relacionades

Medi ambient
Tornar