Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
 

Foto Principal

Del 8 d'abril al 7 de maig
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
Imatge

Ciutadella commemora Tots Sants i Dia dels Difunts

- 31/10/2017 -
Demà, dia 1 de novembre, commemoració de Tots Sants i Dia dels Difunts, la corporació municipal de Ciutadella recordarà els difunts de l’any i, a la vegada, recordarà el quart centenari de la mort de Marc Martí Totxó, fill adoptius de la ciutat. La cerimònia serà a les 12 h a les dependències del Cementeri Vell.

Ciutadella commemora Tots Sants i Dia dels Difunts

Imatge31/10/2017

Demà, dia 1 de novembre, commemoració de Tots Sants i Dia dels Difunts, la corporació municipal de Ciutadella recordarà els difunts de l’any i, a la vegada, recordarà el quart centenari de la mort de Marc Martí Totxó, fill adoptius de la ciutat.La cerimònia serà a les 12 h a les dependències del Cementeri Vell. L’acte funerari comptarà amb la participació del bisbe titular de la Diòcesi, Mns. Francesc Conesa.

El record d’un il·lustre

Marc Martí i Totxó, paborde de l’Església de Menorca, va néixer a Alaior l’any 1531 i va morir a Ciutadella el 1617. Després de fer els estudis de Teologia, va obtenir el grau de doctor a València l'any 1557. La seva vida de servei a l’Església va quedar marcada per la tragèdia de l’assalt turc sobre Ciutadella del Nou de Juliol de 1558. Marc Martí es trobava fora de Menorca en aquells dies, però la mare i els germans Onofre i Beneta hi van ser fets captius. Sa mare aconseguí ser redimida quan l'armada otomana féu escala al sud de França. Els dos germans, en canvi, foren deportats a Constantinoble.

Marc Martí fou comissionat pel Rei Felip II amb la missió d’intentar el rescat dels menorquins. El viatge incert s’inicià el 1563. A la capital de l’imperi turc patí presó i fou acusat d’espia. Finalment, aconseguí pagar el rescat d’uns centenars d’esclaus. Com a fruit de les penúries i els perills de l’empresa, el Rei el recompensà amb el nomenament de paborde de Menorca (1565): la màxima autoritat eclesiàstica de l'illa, que llavors formava part del Bisbat de Mallorca. Amb el temps, Marc Martí assoliria el més alt rang de l’Església menorquina. 

Etiquetes relacionades

Activitats
Tornar