tríptic informatiu, que podeu descarregar en format pdf, amb una informació més completa." />tríptic informatiu, que podeu descarregar en format pdf, amb una informació més completa.">
 
  · Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
Imatge

Presència del mosquit tigre a Ciutadella i mesures de prevenció

- 26/07/2018 -
 Al final de l’any 2016 el Ministeri de Sanitat va confirmar la presència de mosquit tigre a Ciutadella. S’ha de tenir en compte que, a part de la reacció al·lèrgica habitual de la picada, els mosquits tigre tenen mala fama per ser vectors de perilloses malalties contagioses (però no n’hi ha hagut cap cas aquí, a Menorca).Us presentam adjunt un tríptic informatiu, que podeu descarregar en format pdf, amb una informació més completa.

Presència del mosquit tigre a Ciutadella i mesures de prevenció

Imatge26/07/2018

Al final de l’any 2016 la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat va confirmar la presència de mosquit tigre al port de Ciutadella. A les acaballes del passat mes de juny se’n van rebre avisos de presència a la urbanització de Cala Blanca. Un vesí de la urbanització es va posar en contacte amb el Servei de Medi Ambient i en va aportar tres exemplars, que van ser identificats positivament com a mosquit tigre (Aedes Albopictus). No es descarta que aquesta espècie estigui present en altres zones de Ciutadella. A Menorca es té constància oficial de la seva presència a Maó des del 2015.

El mosquit tigre és un moscard d’origen asiàtic que es reprodueix molt fàcilment en petites acumulacions d'aigua (forats, platets de testos, gerros, cendrers, poals, etc). És molt agressiu, pica de dia, i té molt poca capacitat de vol (just es mou uns 150 m), fet pel qual si en detectam a ca nostra significa que tenim un focus de cria molt proper. L'activitat es concentra d'abril a octubre (a l'hivern només en sobreviuen els ous, fins i tot secs). Té la màxima activitat entre final d'agost i principi d'octubre. Cada posta d'una femella comporta un centenar de futurs moscards.

El més important per poder controlar la plaga és conèixer-ne el cicle: els ous tarden uns deu dies a completar la metamorfosi, per la qual cosa hem d'intentar aconseguir interrompre aquesta part aquàtica del cicle. Per tant, és molt recomanable la neteja, el buidat, l’assecat o la renovació de l'aigua de tots els recipients, forats, embornals, bevedores d’animals de companyia, amb una freqüència igual o menor a set dies. També ens recomana fer-ne una netejada a fons, abans de la temporada, per tal d'evitar el progrés de tots els ous que han estat hivernant durant l’hivern (i no som capaços de veure).

Tots els indrets que, per la seva funció, no es puguin buidar d'aigua (com fonts, estanys, embornals...), s'hauran de clorar periòdicament (o fins i tot tractar amb larvicides si se’n detecta la presència continuada de larves).

S’ha de tenir en compte que, a part de la reacció al·lèrgica habitual de la picada, els mosquits tigre tenen mala fama per ser vectors de perilloses malalties contagioses (però no n’hi ha hagut cap cas aquí, a Menorca).

Us presentam adjunt un tríptic informatiu, que podeu descarregar en format pdf, amb una informació més completa. 

Etiquetes relacionades

Medi Ambient Salut Incidències i avisos
Tornar