· Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

La Catedral

catedral3Església gòtica fundada en honor de Santa Maria per Alfons II el Liberal després de la conquesta de Menorca el 1287. Va ser edificada durant tot el segle XIV en el mateix lloc que es trobava la mesquita musulmana. L'església té una sola nau que condueix a un absis poligonal i en la que s'obren diverses capelles, testimonis de diferents moments històrics i estils artístics, entre els quals destaca la capella de les Ànimes, construïda el 1670. (Un dels exemples de l'art barroc més interessants de l'illa).


Una vegada conquistada l'illa pel rei Alfons III d'Aragó el 1287, es va ordenar construir a Menorca tres capellanies, una de les quals va ser Santa Maria de Ciutadella –erigida en catedral l'any 1795–.


L'església de Santa Maria de Ciutadella, avui Catedral, és d'estil gòtic català, i la seva única nau, àmplia i pura de línies, és només superada en amplada per la de Girona, en la qual s'obren deu capelles. D'origen àrab és la torre quadrada del campanar i la pujada a aquest mitjançant una rampa en lloc d'una escala, aprofitant així part del minaret.


A l'exterior, el to sever s'alleugereix amb els relleus dels animals quimèrics que formen les gàrgoles i sostenen els escuts d'Aragó i Ciutadella en els capitells de la bellíssima porta de la Llum.


Devastada pels turcs al 1558, la volta va caure l’any 1626. El greu estat en què va quedar va produir la necessitat de ser reconstruïda. Així va començar un llarg període de reformes i modificacions.


De les tres portes originals de traça gòtica es conserven dos: la porta més gran, la decoració de la qual va quedar amagada darrere de la portalada neoclàssica que el bisbe Juano va manar construir a principis del segle XIX, i la porta del Rellotge, anomenada així pel rellotge que es va col•locar el 1782 a un àtic construït entre contraforts a sobre de la porta que mira al carrer del Roser. La tercera porta, la de les Esquelles, situada simètricament respecte a la del Rellotge, es va ocultar quan es va construir la capella nova del Santíssim i el palau episcopal.


Les cobertes de la catedral, originàriament enrajolades i enteulades al segle XIX, són un element molt interessant ja que segueixen les formes exteriors de les voltes i creen una superfície ondulant d'una gran qualitat ambiental. Les gàrgoles gòtiques destaquen per les seves formes que representen àngels i quimeres.


La capella de les Ànimes, prolongació de la primera capella de la nau del costat de l'Evangeli, és una de les primeres construccions barroques executades a Menorca pels membres de la família Amorós, mestres d'obres mallorquins. La construcció que avui podem contemplar és un espai gòtic que segueix les directrius bàsiques de l'art català de l'època i que té certes semblances amb les esglésies de Sant Francesc i amb l'interior de Sant Jaume de Palma de Mallorca, construïdes als mateixos anys. És de nau única molt espaiosa –44 metres de llarg, 14,5 metres d'ample i 22 metres d'altura–, coberta amb volta de creueria simple, dividida en cinc trams, i absis heptagonal.


A partir de l'any 1897 s'inicia la rehabilitació global de l'edifici començant per la coberta. Es restauren les gàrgoles i s'obren els finestrals de l'esquerra amb noves vidrieres. L’any 1993, els arquitectes van estudiar una nova ubicació per a l'òrgan de la catedral i ho van situar sobre la porta lateral per raons funcionals i condicions acústiques.


Titularitat i gestió: Bisbat de Menorca

Tornar