Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Casa Olivar

PALAU-OLIVAR1633

De la mateixa manera que algunes cases senyorials de Maó i altres palaus de Ciutadella, la Casa Olivar es va formar a partir de l'enderroc d'un grup de cases més petites, projectant-se un casal que, juntament amb el Palau de Torre-Saura, ocupa pràcticament tota l’illa entre la Catedral i es Born.

Concretament, els seus orígens es remunten al moment en què Bernat Olives va adquirir diverses cases de davant l'església major de Ciutadella al notari Pax, per a construir la seva casa.

La planta s'estructura condicionada per l'estricta simetria del cos principal de façana, enmig del qual es troba la porta d'entrada a la casa. L'espai d'entrada també està centrat i l'escala, lleugerament desplaçada i amb una gran claraboia, condueix al primer pis, on es recupera una altra vegada la simetria amb la gran sala que dóna a la plaça i saletes als dos costats.

Les dependències de la planta noble es reparteixen entorn a la gran sala vestides amb mobles comprats a Anglaterra i França i posteriorment, amb mobles isabelins del segle XIX.

La successió de sales, amb sostres pintats i il•luminació concedida per aranyes de vidre, segueix al llarg del carrer des Mirador, on es forma una gran terrassa que trenca la continuïtat de la façana i produeix un espai de gran interès.

Destaquen el vell menjador, amb dues valuoses taules italianes de marbre; la sala del rellotge que conté cadiratge Chippendale de rica talla i un piano-òrgan anglès Logmann; la sala dels miralls amb cadiratge Lluís XV; la sala gran amb una important pintura de la Visita de la Verge a Santa Elisabet, i els retrats familiars entre els quals destaquen els del Paborde Marc Martí i el del cavaller viatger, Bernat Josep d'Olivar.

La façana sembla que es va refer posteriorment ja que aporta elements típics de finals del XVIII i una composició clàssica: l'obra de pedra de marès vista i la gran cornisa amb el frontó, que dissimula la corba de la seva façana.

La posició del palau enfrontat a la façana principal de la Seu li dóna un gran protagonisme, doncs delimita l'espai urbà de la plaça de la Catedral pel seu costat sud.

La casa és habitada pels propietaris.

Titularitat: privada

Tornar