Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Palau del Baró de Lluriach

baro_de_LluriacCASA DEL BARÓ DE LLURIACH

Finals s. XVII

El palau del baró de Lluriach és el casal més antic de Ciutadella. En una clau de volta apareix la data de 1607, i en una altra la de 1731, degut a alguna de les reformes posteriors. La baronia de Lluriach, que pren el nom d'un gran predi d'es Mercadal, és el títol més antic de Menorca i va ser concedit el 1683 per Carles II a la família Cardona, emparentada més tard amb la d'Olivar, actual propietària.

Com en altres casals de Ciutadella i també de Maó, el palau es va formar a base d'absorbir petites cases del seu entorn, però conservant una gran unitat interior.

La distribució de la planta noble s'organitza a partir de l'escala, un corredor molt ampli i tres patis. Totes les habitacions donen a l'exterior, excepte la capella i la biblioteca, i les sales principals s'obren al carrer. Els espais són sobris, simples i decorats amb mobles d'estil menorquí, Chippendale, Robert Adam i Hipplewhite que, juntament amb una bona col•lecció de pintures, mantenen l'atmosfera d'aquell temps a tota la casa.

El pati empedrat i algunes dependències lligades al picador conserven una gran qualitat ambiental.

La part més interessant de la façana coincideix amb l'espai de l'entrada a la planta baixa i amb la sala vella i la sala verda al primer pis, amb una distribució d'obertura que defuig la simetria, demostra l'austeritat constructiva de aquell temps i testimonia l'inici dels ornaments barrocs en forma de grans petxines coronant els balcons.

Titularitat: privada

Tornar