Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Palau Segona Branca Saura

PALAU-SAURA-SEGUNDA-RAMAPrincipis s. XVIII

De la mateixa manera que a la Casa Mercadal de Maó, el Palau Saura s'aixeca de nova planta, al segle XVIII, i ocupa tota una illa (carrers del Seminari, Socors, Hospital de Santa Magdalena i Sant Crist). Va ser una compensació dels britànics al cavaller Joan Miquel Saura i Morell per la defensa de la causa de l'arxiduc Carles d’Àustria, a favor de qui es va sublevar el 1706. En ser derrotat pels Borbons, va haver de fugir de l'illa i es va enderrocar la seva casa. Aquesta concepció global de l'edifici es fa evident quan es rodeja el palau pels carrers laterals i s'observa la composició exterior.

Tant les obertures amb arc de la planta baixa com el volum que sobresurt de la teulada són afegiments recents que distorsionen una lectura global. Hi ha un intent d'imitar la disposició de petites finestres en l'última planta creant una franja contínua com a coronament de la façana, que apareix ja sigui com a una necessitat funcional de ventilació dels porxos utilitzats com a magatzems dels productes del camp, o bé com a recurs compositiu de moda, però que en aquest cas no arriba a la qualitat ambiental dels altres.

La casa va passar a finals del segle XIX a mans de la família Salord. Els pares dels últims propietaris, van transformar la decoració interior per donar-li un estil “art noveau”, que no va afectar només a la selecció dels mobles sinó també als cortinatges, els banys, la plata, etcètera. En definitiva, una col•lecció notable de peces de museu, que desgraciadament van ser venudes o repartides després que la casa fora venuda a una entitat bancària a meitat del segle XX.

Com a conseqüència, la planta baixa va ser totalment transformada i només l'escala amb claraboia ens permet intuir el que van ser aquests espais.

Titularitat: municipal

 

Tornar