Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Ajuntament

Ayuntamiento1897-1925

Remodelació: 1982, J. Baixàs, A. Petschen i A. González Pladellorens

L’any 1865, l'antic palau del Governador de la plaça des Born va ser cedit a l'ajuntament de Ciutadella. Llavors, es va acordar adaptar-lo com a palau municipal seguint el projecte de l'arquitecte català Enric Sagnier i Villavecchia, autor d'obres molt significatives de la Barcelona de principis del segle XX.

L'actual edifici de l'Ajuntament va ser inaugurat el 1925 després de molts anys d'obres.

Així i tot, després d’haver mantingut llargues discussions sobre si l'Ajuntament havia de continuar a l'edifici enfront de la Catedral en el qual havia estat sempre –antigament la seu de la Universitat General de l'illa i actualment ocupat per les dependències del Consell Insular de Menorca- o si era millor el seu trasllat al Born.

El Palau del Governador era l'antic Real Alcàsser construït sobre el “Qasr” musulmà que comptava amb la seva pròpia muralla, separada de la de la ciutat per la plaça d'armes del Born. La reforma per convertir-lo en Ajuntament va canviar les estructures antigues, només va deixar alguns testimonis de l'edifici original en algunes parts de la planta baixa.

L'última reforma va recuperar part del seu perfil original i va donar accés al bastió sobre el port per utilitzar-lo com a un espai lliure d'ús públic. També va modernitzar espais interiors per fer més funcionals les dependències.

La façana principal és l'element més sorprenent del conjunt.

L'arquitecte que la va crear volia formalitzar la presència de l'Alcàsser i reinterpretar els porxos de ses Voltes en un nou espai porticat que donava caràcter públic a l'edifici.

Les úniques peces interiors d'interès són l'escala d'accés a la planta noble i la sala de sessions, coneguda com a saló gòtic, reformat el 1953 i decorat amb plafons pintats per l'artista de Ciutadella Nina Camps i Vives, sota la direcció de Josep Mascaró Pasarius.

Des de la seva fundació fins la inauguració del Museu del Bastió, les col•leccions municipals es van exhibir en unes dependències de la planta baixa.

L'escala.

A l'interior de l'Ajuntament de Ciutadella, han sobreviscut segells de la seva pròpia identitat originària. Clar exemple és la seva majestuosa escala, testimoni mut de grans canvis en l'esdevenir del temps.

Des de la seva fundació fins la inauguració del Museu del Bastió, les col·leccions municipals es van exhibir en unes dependències de la planta baixa.

L'any 2007 els baixos de l'Ajuntament varen ser remodelats per rebre una nova oficina d'informació turística

Direcció: Plaça des Born 15

Horari: l'interior de l'Ajuntament no es visita

Titularitat i gestió: Ajuntament de Ciutadella

Contacte: 971 48 14 12

Tornar