· Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Sant Antoni

El Ple del Consell Insular de Menorca va acordar el 1981 instituir la festa de Sant Antoni, patró de l'illa, com a la Diada del poble de Menorca. 

La jornada del 17 de gener té una gran rellevància històrica en commemorar el final de la Menorca musulmana i la incorporació de l'illa a la cultura europea i al món cristià. Era la seva incorporació a la Corona d’Aragó.

Els jurats de la Universitat General de Menorca ja van acordar, el 12 de gener de 1575, que aquesta festivitat fos celebrada amb tota la solemnitat que es mereix.

Els menorquins celebren la Diada per celebrar la seva pròpia identitat. Una Diada de pau, cultura i convivència, disposant d'una institució pròpia per a l'administració i el govern de l'illa com és el Consell de Menorca.

El 17 de gener, dia de Sant Antoni, a Ciutadella se celebra la Processó dels Tres Tocs, que commemora la conquesta d'illa pel rei Anfós. En aquesta processó assisteixen tres regidors de l'ajuntament vestits de frac i a cavall, el clergue i el bisbe. En arribar al lloc on antigament estava la porta de Maó, el regidor més jove descavalca i amb l'asta de la bandera del rei Alfons III dóna tres cops a terra. D'aquest fet procedeix el nom de la processó.

Aquesta festa commemora el moment en què, segons la tradició, el rei Anfós, en arribar a l'entrada de la Ciutadella musulmana, va donar tres cops a la porta amb la seva bandera i la ciutat es va rendir.

Tornar