Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Ginebra menorquina

ginebraMenorcaUn altre dels productes autòctons més característics és el gin, ginebra elaborada a partir de l'alcohol del vi de raïm en comptes del de cereal i aromatitzat amb baies de ginebró. A Menorca, tradicionalment, el gin es pren de dues maneres com aperitiu, afegint-li un poc de soda i la pell d'una llimona, beguda a la qual s'anomena pellofa; o simplement amb llimonada, mescla popularment coneguda com pomada, molt consumida durant les festes de Sant Joan de Ciutadella (23 i 24 de juny).

A més a més del gin, els licors de fruites menorquines constitueixen excel•lents digestius, a causa de la qualitat de les matèries primeres que s'utilitzen per a la seva elaboració.

Gin Xoriguer, la ginebra menorquina més popular

Les destil•leries són al Port de Maó i es poden visitar.

Un dels licors més característics de Menorca és el gin, ginebra elaborada a partir de vi de raïm i aromatitzada amb baies de ginebre. Des de fa quasi un segle, a les destil•leries de Gin Xoriguer es produeix aquest aiguardent seguint fidelment els mètodes tradicionals.

El gin és la ginebra menorquina originària del temps de la dominació britànica, al segle XVIII. En aquella època, arribaven a Menorca milers de mariners i soldats anglesos per constituir la guarnició de l’illa.. En les hores de lleure, aquella tropa anava a la taverna i demanava la beguda que llavors era moda, el gin. En tota l’illa aquest aiguardent era desconegut, si bé no passà gaire que uns menestrals varen idear la manera de produir-ne important baies de ginebre i elaborant-la amb aigua i alcohol etílic d’origen vegetal.

Un hereu d’aquesta tradició artesana va ser Miquel Pons Just, que, a començament del segle XX, va crear el famós Gin Xoriguer. La curiosa ampolla que el distingeix, amb la imatge de l’antic molí de vent de la família, ha esdevingut tot un símbol de l’illa. Les destil•leries són instal•lades al port de Maó i es poden visitar de dilluns a dissabte.

“Pellofa” i “Pomada”, les dues variants

El procés comença en els antics alambins de coure, on s’introdueix l’alcohol del vi, d’alta qualitat, juntament amb baixes de ginebre selectes procedents de la muntanya i altres herbes aromàtiques. El resultat de la destil•lació és aquest gin, que després, abans de ser envasat, s’emmagatzema en grans botes de roure.

El gin es pot beure tot sol, encara que tradicionalment fa d’acompanyament. Els combinats més populars i consumits són l’anomenada “pellofa”, afegint-hi una mica de sifó i una pela de llimona, i la “pomada”, amb llimonada. Totes dues variants també es poden adquirir embotellades.

Tornar