Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
 

Foto Principal

Del 8 d'abril al 7 de maig
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Normes per al bon ús

Els camins de Menorca per a les rutes ciclistes són una bona oportunitat per entrar en contacte amb la naturalesa i per fomentar la consciència ecològica.

L’ús de la bicicleta de muntanya no ha de ser un factor de degradació del paisatge, sinó un mitjà per valorar el nostre entorn ben conservat.

Per açò reproduïm aquí un decàleg que vam redactar conjuntament el GOB, l’IES J.M. Quadrado i la Penya Ciclista Ciutadella, i que pretén regular una bona pràctica que respecti el medi natural amb la velo de muntanya pels camins de Menorca


1 - Sigues respectuós amb la natura.

Arreplega els fems teus i porta una bossa per recollir el que trobis. Respecta les plantes i els animals. No trepitgis els sembrats. Evita les zones dunars, travessa les platges arran de la mar. Coneix la normativa de les zones protegides i del Camí de Cavalls. Controla la frenada i procura no derrapar, ja que provoca erosió de la capa vegetal.


2 - No facis renous, no cridis ni espantis els animals.

Estàs al seu medi i no t’esperen. Pots molestar altres persones i pertorbar la cria d’ocells que, per renou, abandonen el niu. Respecta la tranquil·litat de l’entorn.


3 - Circula pels camins indicats.

No vagis camp a través. Si vas per un camí marcat, segueix la senyalització.


4 - Modera la velocitat

Adapta la velocitat a les condicions del camí i a la visibilitat. Deixa les frisseres i gaudeix de l’esport, del paisatge, de la velo i dels companys. Modera la velocitat quan siguis a prop de bestiar. Estigues atent a altres usuaris per evitar accidents.


5 - Pren precaucions: casc, equipament i planificació

Prepara la ruta i preveu les dificultats. Has de ser autosuficient, conèixer el teu nivell físic, l’equipament i la velo. Tria el recorregut amb seny. Vés ben equipat: usa casc sempre, revisa la velo, porta eines per a avaries i recanvis. Usa roba còmoda i porta aigua. Procura anar acompanyat o porta un telèfon mòbil.


6 - Conviu amb els altres usuaris.

Cedeix sempre pas als altres usuaris dels camins. Els camins són per a tots, els hem de compartir, hem de tenir una convivència pacífica i fer-ne un ús responsable. La gent que va a peu o a cavall sempre té prioritat.


7 - Saluda les persones que et trobis pel camp.

Sigues amable. Saludar és un antic costum de la pagesia de Menorca que no s’ha de perdre.


8 - Respecta la propietat privada

Respecta la propietat privada. No entris dins propietats on no tens permís per entrar. Demana autorització amb antelació. Vés pels camins de pas públic o lliure.


9 - Alerta sempre amb les barreres

Les barreres són mitgeres entre llocs, propietats o tanques. Són molt importants per a la feina dels pagesos. Que el bestiar surti de la tanca on estava pot fer que mengi alguna cosa no prevista i, fins i tot, mori, o que es perdi i pugui ocasionar greus accidents si arriba a una carretera. Deixa-les tal com les trobis. Si vas en grup, ha de tancar la barrera el mateix que l’ha oberta, entre altres coses perquè és l’únic que sap exactament com estava tancada.


10 - Difon aquestes pautes

Implica’t en la defensa del medi natural i dels seus camins. Compromet els teus companys i anima’ls a seguir i difondre aquestes pautes. Col·labora amb els serveis públics per a la conservació de la naturalesa.

Tornar