Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO

Fotogaleria "Dones de prop"

Quants noms de dones podeu recordar de la història de la música, la pintura, l'escultura, la literatura i les ciències que siguin anteriors al segle XX? No n'hi havia, de dones? O no tenien les capacitats necessàries? Curiós, eh? I no s'hi val parlar de reines, perquè han arribat a la història catapultades des del bres, i alguns noms només són recordats perquè la guillotina els va fer perdre el cap!
Però aquí trobareu una exposició per a retre homenatge a la INTRAHISTÒRIA, el terme que Unamuno va aportar per a explicar l'esdevenir dels pobles.

I cap lloc és més adient que Menorca per a parafrasejar les seves explicacions de metàfores marines: "Als abismes de l'oceà trobarem les madrèpores creant les bases damunt les quals s'aixequen les illes, com la Història s'alça sobre la quotidianitat de la vida silenciosa de les persones que treballen de sol a sol". La història s'assimila al renou, a la capa superficial, a l'escuma, "als personatges"; mentre que la intrahistòria és el nostre aliment i el suport, la tradició que ens nodreix i que mai sortirà als diaris; perquè no són ni les circumstàncies ni les novetats. Són els éssers humans, són la nostra essència.

I les dones difícilment han passat de la intrahistòria al "decorat" de la història; però la seva feina i les seves feines ens han fet ser el que som. I, com explicava el meu paisà Laín Entralgo, la història és per a la literatura el que la intrahistòria és per a la nostra llengua. Per tant, no oblidem que elles han estat les que ens han mostrat a parlar. Ens han donat la nostra llengua materna i ens han fet part d'una continuïtat perenne.

Gràcies a totes elles.

Mercè Orleans*

* Mercè Orleans és professora d'arts plàstiques de l'IES Josep Maria Quadrado i autora del pròleg de la exposició Dones de prop, organitzada per l' Ajuntament de Ciutadella