· Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
Imatge

La Sala d'Actes de la Casa de Cultura de Ciutadella passarà a denominar-se Joana de Vigo i Esquella

- 13/03/2017 -
Fent seva una proposta dels alumnes del CEIP Pere Casasnovas, l’Ajuntament de Ciutadella ha determinat que el nom de la il·lustrada Joana de Vigo i Squella passi a denominar la sala d’actes de la Casa de Cultura. Després de ser tractada entre els diferents grups polítics en Comissió Informativa, la proposta serà aprovada al Ple del març.

La Sala d'Actes de la Casa de Cultura de Ciutadella passarà a denominar-se Joana de Vigo i Esquella

ImatgeFent seva una proposta dels alumnes del CEIP Pere Casasnovas, l’Ajuntament de Ciutadella ha determinat que el nom de la il·lustrada Joana de Vigo i Squella passi a denominar la sala d’actes de la Casa de Cultura. Després de ser tractada entre els diferents grups polítics divendres en la Comissió Informativa, la proposta serà aprovada al Ple del març.

Durant el curs escolar 2014-2015, el grup de 5è del Pere Casasnovas, centre que forma part de la Xarxa de Centres Cooperants, va analitzar l’equitat de gènere al municipi en el marc del programa que impulsa el Fons Menorquí de Cooperació entre tots els centres adherits a la Xarxa. Motivats per aquest interès, el grup d’alumnes, juntament amb la mestra Joana Majó, va investigar els noms dels carrers de Ciutadella i va concloure que només tres duen nom de dona, llevat dels dedicats a verges i santes. Com a conseqüència de la investigació i amb l’afany de promoure algun canvi, els joves estudiants van presentar una proposta a l’Ajuntament per tal de posar el nom de Joana de Vigo (Ciutadella, 29 de maig de 1779 - 19 de juny de 1855) a un carrer del municipi.

L’objectiu era fer visible a la via pública el paper de les dones ocult en la història; tal com n’és ara una evidència el nom de Joana de Vigo, malgrat els valors culturals i il·lustrats que la caracteritzen. Però, com que no hi ha previsions d’obrir carrers nous a la trama urbana de Ciutadella, l’Àrea Socioeducativa, a proposició de la regidora Laura Anglada, ha cregut adient que el nom de tan valuosa personalitat femenina sigui posat a una dependència tan important culturalment parlant com la Sala d’Actes de la Casa de Cultura.

Joana de Vigo i Squella Nascuda el 1779, a Ciutadella, Menorca, i morta el 19 de juny 1855, també a Ciutadella, a l’edat de 76 anys. Els pares foren: Miquel Vigo Martorell, nascut el 1748, i mort el 1790 a l’edat de 42 anys; casat el 2 de febrer 1777, a Ciutadella, amb Joana Squella Carreras. Joana de Vigo s'havia casat el 16 de desembre de 1804 (Ciutadella) amb Bernat Carreras Squella (pares: Joan Carreras Bayarte 1724-1791 i Mariana Squella Sintas 1754-?). La figura de la Joana de Vigo i Squella és molt important en la Menorca de la Il·lustració, perquè ens posa de relleu una dona culta i il·lustrada que va confegir una obra de traduccions literàries, sempre en llengua catalana.